De historische filmopnames, gemaakt door Leendert Mees, tonen naast het onderduikleven in Friesland ook bijzondere beelden van het vertrek naar onderduiklocaties en het dagelijkse leven van Fientje en haar familie tijdens de onderduik. Reden voor het Fries Verzetsmuseum en Yad Vashem om kopieën van het beeldmateriaal in hun collecties op te nemen.
Een digitale kopie van de beelden wordt opgenomen in de collectie van het Fries Verzetsmuseum bij het Fries Film en Audioarchief (FFAA) en is vanaf vandaag te bekijken via het YouTube-kanaal van het FFAA.
Filmbeelden van het onderduikleven zijn niet helemaal uniek: in 2021 werden door het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar beelden ontdekt van een Joods meisje met haar onderduikfamilie in Fryslân. Maar het is wel uiterst zeldzaam dat dergelijke beelden opduiken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde de buurtschap Abbegaasterketting als schuilplaats voor talloze onderduikers, onder wie Joden, spoorwegstakers, deserteurs en jonge mannen die de dwangarbeid wilden ontlopen. Inwoners van de moeilijk bereikbare buurtschap hadden een ingenieus alarmsysteem opgezet om elkaar te waarschuwen bij dreigend gevaar. Op 8 februari 1945 werd het dorp desondanks opgeschrikt door een razzia, waarbij Gerrit Rypma – bekend van Gerard Reve’s gedicht “Graf te Blauwhuis” – in aanwezigheid van Fientje Mees stierf. Fientje en Bella overleefden beiden de oorlog en onderhielden altijd warm contact met elkaar. Bella overleed in 1983 en Fientje in 1993.
Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum. Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum.